Održan prvi dan obuke ,, Integralna proizvodnja maline’’

El. pošta Štampa PDF

Danas je u prostorijama Udruženja ,, Prijatelji Srebrenice''' održan prvi dan obuke ,, Integralna proizvodnja maline''. Obuka se sprovodi u sklopu projekta ,, Podrška poslovnim inicijativama i neformalnom obrazovanju mladih sa pdručja Srebrenice’’, a koji je podržan od strane Pieter Bastiaan fondacije.

Cilj ove obuke je upoznavanje i usmjeravanje polaznika sa principima integralne proizvodnje maline.

Predavač i autor obuke je Aleksadnar Stević , stručni savjetnik za poljoprivredu u Poslovnom savjetovalištu Udruženja ,, Prijatelji Srebrenice’’.

alt,, Zadovoljni smo odzivom polaznika. Tokom današnjeg dana upoznali smo naše polaznike obuke, sa samom temom integralne proizvodnje maline, koje su to smjernice, ciljevi, prednosti i na koji način mogu da se stvore uslovi za integralnu proizvodnju maline. Ovaj vid poljoprivrede je sve popularniji u svijetu, zbog čega smo se i odlučili da to bude tema obuke.’’, nije krio zadovoljstvo prvim danom obuke Aleksandar Stević.

Polaznici obuke su sa prostora regije Birač, neki planiraju tek da uđu u svijet malinarstva, a neki i već imaju određeno iskustvo u proizvodnji maline, ali su sigurni da će im ova obuka pomoći u unapređenju njihovih malinjaka.

Emir Šišić je na obuku došao ispred preduzeća OPZ ,, Hana’’ koja se bavi proizvodnjom džemova, a cilj mu je da unaprijedi znanje o integralnoj proizvodnji maline kako bi novostečeno znanje mogao da upotrijebi u malinjaku ovog preduzeća.

,, Trenutno posjedujemo jedan dulum maline, a na ovu obuku sam krenuo da bih saznao šta je to novo i kako najbolje možemo iskoristiti metode ove proizvodnje na svom malinjaku.’’, rekao je Emir Šišić.

Dostana Gavrić iz Bratunca se na svom porodičnom imanju zajedno sa suprugom bavi poljoprivredom. Malinarstvo vidi kao unosan posao i trenutno jedan od glavnih izvora prihoda svoje porodice. Baš zbog toga Dostana je odlučila da se prijavi na ovu obuku i stekne nova znanja o integralnoj proizvodnji maline.

,, Od obuke očekujem nova saznanja, nešto praktičnije , da bih poboljšala svoj malinjak, da sa što manje uloženog novca, dobijem što bolje rezultate. Veoma sam zadovoljna predavačem i njegovim znanjem i ova obuka će mi biti od velike koristi.’’, rekla je poljoprivrednica iz Bratunca Dostana Gavrić.alt

Obuka se nastavlja sutra, a pored teorijskog dijela predviđen je i praktični dio koji uključuje posjetu uspješnim proizvođačima maline sa regije Birač.