Večeras ,,Narandžasti dan'' u Narodnom pozorištu u Sarajevu

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

 

altSvaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih ,,KULT'', uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, ovaj 25. obilježi će se večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na premijeri predstave „Hrvatska Rapsodija“ Miroslava Krleže. Ova predstava, reditelja Gradimira Gojera, govori o brojnim anomalijama jednoga društva. Nakon predstave, aktivisti Instituta za razvoj mladih ,,KULT'' razgovara će sa prisutnima, dijeliti kolačiće sa porukama protiv nasilja, prisutni će moći pogledati i izložbu akademske slikarke Emine Kujundžić.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu "Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja.

Prema podatcima Agencije za ravnopravnost polova 52,8% žena je od svoje petnaeste godine pretrpjelo neki oblik nasilja.

Osim fizičkog i psihičkog nasilja, u Bosni i Hercegovini žene su u nepovoljnom položaju i na drugim poljima, tvrdi Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih ,,KULT''.

„Jako malo žena na visokim pozicijama, mali broj žena u politici, neravnomjerne plate… Sve su to pokazatelji da žene u bosanskohercegovačkom društvu ne stoje rame uz rame sa muškarcima. O tome treba govoriti“ – rekla je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih ,,KULT''.