Logoped u Srebrenici

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Djeca sa smetnjama u govoru dobila su adekvatan logopedski tretman i uslugu koja će im pomoći da otklone probleme koje imaju prilikom govora. Nosioc aktivnosti je Javna ustanova Dom zdravlja Srebrenica. U realizaciji projekta učestvovale su lokalne institucije i nevladine organizacije koje su potpisale protokol o saradnji u okviru ovog projekta.

Kenana, iz sela Risići udaljenog od Srebrenice 40 km, tri puta sedmično dolazi kod logopeda. Njen otac kaže je ranije vodio u Tuzlu, ali je to podrazumijevalo značajne troškove.

“Da idem nisam mog’o pa sam za ovo ovdje čuo i došao sam, evo. Ovo, znači mi vrlo dobro i mene i za dijete, da dijete bude bolje, i da hvala bogu to što smo pošli da i završimo”, iskren je Kadrija Karamehmedović, otac male Kenane.

Pregledi i terapije se obavljaju tri puta sedmično u Domu zdravlja Srebrenica, a tokom dva dana logoped posjećuje djecu u udaljenim selima.

“Značaj logopeda je vrlo veliki za djecu kojima je potreban ovaj vid usluge. Što se tiče poremećaja govora, oni mogu biti od, da kažem, zanemarljivog da je narušen samo jedan glas, pa do totalno nerazumljivog govora. Postoje slušna oštećenja, postoji mucanje, dislalija”, jasan je Elvir Garagić, logoped koji svakodnevno radi sa djecom koja imaju smetnje u govoru.

Za rješavanje ovih problema neophodno je pravovremeno zatražiti pomoć stručnjaka.

“Ukoliko se propusti taj neki ključni period, a to je period ranog odrastanja, kasno je započeti sa rehabilitacijom sa nekih 15 godina, nego te stvari treba da se rade u što ranijem period”, rekao je logoped.

Planirano je i proširenje kapaciteta logopedske ordinacije, uz nabavku dodatne opreme kako bi bio poboljšan kvalitet usluge.