Promocija žena preduzetnica

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

altSlavica Jevtić, Dragana Milaković i Snežana Stupar, žene preduzetnice koje imaju razvijene svoje male poljoprivredne biznise u ruralnom području opština Vlasenica i Milići, predstavile su se u utorak, u sali Skupštine opštine Vlasenica, zainteresovanim poslovnim klijentima i građanstvu.
Ove uspješne dame su govorile o dosadašnjim iskustvima, dobrim praksama, prednostima poslovanja i preprekama na koje su nailazile, te željama i potrebama za razvoj njihovih biznisa.

Cilj predstavljanja je povećati svijest o značaju i potencijalu uključivanja žena u ekonomiju i angažmana u socijalnom preduzetništvu, kroz predstavljanje primjera uspješnih žena – socijalnih preduzetnica- svim stranama uključenim u ekonomski razvoj opštine Vlasenica i regije Birač: lokalnim akterima, drugim ženama - potencijalnim preduzetnicama, zainteresovanoj javnosti.

Značaj i potencijal uključivanja žena u ekonomiju i angažmana u socijalnom preduzetništvu, kroz predstavljanje primjera uspješnih žena - socijalnih preduzetnica, svim stranama uključenim u ekonomski razvoj regije Birač: lokalnim akterima, drugim ženama - potencijalnim preduzetnicama, zainteresovanoj javnosti prepoznali su Udruženje žena "Maja" iz Kravice, u saradnji sa CARE International Balkans sa kancelarijonm u Srebrenici, koji su organizovali današnju diskusiju u sklopu projekta “Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH - regija Birač” koji se sprovodi u Vlasenici, Milićima, Bratuncu i Srebrenici.

“Na ovom skupu smo informisali prisutne da je organizacija CARE raspisala javni poziv za izgradnju mini-hladnjača, dvije u Milićima i jedne u Vlasenici, jer smo željeli da pružimo podršku intenzivnoj sadnji jagodičastog voća u ove dvije opštine, a znamo da nema smještajnih kapaciteta za ove proizvode” – istakao je Branislav Tanasijević, menadžer projekta CARE International i dodao: “Vjerujem da ćemo do 15.februara završiti proces odabira najpovoljnijeg dobavljača hladnjača i da ćemo ugovore, sa njima i korisnicama kojima će hladnjače biti dodijeljene, potpisati do 15.marta, i da će u upotrebi biti već od 15.maja.”

Ukupna investicija, nabavka i aktiviranje jedne mini-hladnjače, iznosi 19.000KM. Organizacija CARE učestvovaće u nabavci, uz svu logistiku, sa po 10.000KM po hladnjači, a ostatak ulaganja snosiće korisnici.

“Pored toga što će skladištiti svoje maline, kupine i borovnice, ovi korisnici će biti u prilici skladištiti i proizvode svojih komšija, a od sljedeće godine će, povećanjem količine proizvoda, povećati i broj komora na hladnjači i tako jačati kapacitete i uslove proizvodnje i plasiranja robe na tržište, samim tim i porodični profit” – rekao je Tanasijević.

Snežana Stupar, samostalni poljoprivredni proizvođač, sa posjedom površine 6ha na kojoj uzgaja vilamet, miker i jesenju malinu polku, ima problem blagovremenog skladištenja urbane maline. Nada se da će joj nabavka mini-hladnjače u velikoj mjeri olakšati plasman maline.

“Mini-hladnjača će mojoj porodici biti samo podsticaj u daljem razvijanju posla, jer imamo plan i da je proširimo” – kazala je Snežana.

Nada Marković iz Udruženja “Maja” iz Kravice istakla je značaj održavanja ovih skupova: “Cilj ovog Foruma je da izvršimo promociju uspješnih žena u svojim biznisima i da kroz razmjenu pozitivnih i negativnih iskustava proširimo znanja drugima i pronađemo modele kako im možemo pomoći u budućnosti. Najčešći problemi sa kojima se sreću uzgajivači su infastrukturne prirode: loši pristupni putevi, velika udaljenost hladnjača, prevoz od malinjaka do skladišta, loš kvalitet sadnog materijala.”

Načelnik sektora za privredu opštine Vlasenica Slaviša Mazić predočio je dio već učinjenog podsticaja od strane lokalnih vlasti. “Osmoro nezaposlenih osoba sa područja naše opštine, koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, opština je pomogla dodjeljivanjem besplatnog zemljišta.”

Događaju su prisustvovali predstavnici opštinskih vlasti, lokalnih NVO-a, zainteresovani građani i i predstavnici medija.