Mladi preduzetnici u malinarstvu

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 7
LošeNajbolje 

altMladim Bratunčanima je juče uručen dio materijala i opreme za pokretanje mikro biznisa u poljoprivredi sa kojima su se ovi mladi ljudi predstavili na Sajmu poslovnih ideja u Srebrenici.

Vasiliju i Dejanu su isporučeni sistemi za navodnjavanje 'kap po kap' koji uz sadnice malina koje će im biti isporučene u narednom periodu, čine osnovna sredstva za podizanje zasada maline.

Dejan Todorović, nezaposleni  sanitarni inženjer, planira podići zasad maline na površini od 3 duluma i na taj način stvoriti pretpostavke za samozapošljavanje na svom porodičnom gazdinstvu u Bratuncu.

''Do sada sam se na svom porodičnom imanju bavio proizvodnjom šljive i pčelarstvom, ali zbog sve veće potražnje svježe maline na tržištu odlučio sam pokrenuti i proizvodnju ovog voća. Uložio sam dosta sredstava u kopanje bunara i izgradnju bazena za navodnjavanje, tako da će mi ova podrška dosta pomoći'', rekao je Dejan koga smo zatekli u radnoj atmosferi na budućem malinjaku.

Ova dva mlada čovjeka su osvojila robne nagrade na IV regionalnom Sajmu poslovnih ideja koji je organizovalo Udruženje 'Prijatelji Srebrenice' uz podršku holandske ambasade u BiH, a u sklopu projekta 'Mladi preduzetnici za društvene promjene'.